Varför skitsnack?

Min erfarenhet är att skitsnacket startar när folk mår dåligt och känner sig osäkra. Man kan vara osäker på varandra, på sig själv eller på vad man ska säga. Då är det lätt att man glider iväg och börjar snacka skit. Kanske för att man behöver känna sig lite bättre, för att man vill verka rolig eller för att man vet att personen man pratar med inte tycker om den man pratar om. Men man gör det på någons bekostnad.

Det kan också bero på att man blir sårad av någon…

1. Vill inte känna såret och gråta ut och förlåta

2. Blir istället arg och sur

3. Vill ha medhåll

4. Söker dem som tycker likadant

5. Pratar skit och det känns skönare

6. Men själva såret och laddningen försvinner inte…

7. Söker fler som man kan prata med

8. Tills vi glömmer bort såret

9. Fortsätter att undvika såret och så är processen igång igen…

10. Bara för att alla skall se andras brister istället för mina, för då verkar jag lite bättre, eller?

Känners detta igen?
Jag ska vara ärlig nu och erkänna att även jag varit en person som snackat skit. Oftast hände det när jag var osäker och det var framförallt andra tjejer som fick mig att känna att jag behövde säga något. Är det så att man kanske känner sig lite större och starkare om man fokuserar på någonannans brister? För just då mådde jag bra av det. I typ fem sekunder. Sedan kände jag hur omogen jag var som kallade någon för apa bara för att hon typ rättade mig när jag hade fel eller blinkade med ögonfransarna mot min pojkvän.
Idag försöker jag undvika att vara elak, mest eftersom jag faktiskt hatar att känna mig just elak. Man blir inte större av att göra andra mindre. Jag tror att receptet för att sluta snacka skit helt enkelt är att försöka ha andra saker att prata om. Säga bra saker, positiva saker som lyfter andra och som man mår bra av.

Tänk ut 10 saker du kan säga istället för att börja snacka om andra. Sitt hellre tyst än säg något elakt, eller ännu bättre, lyft upp ett varningens finger och markera med ett schyyy för att visa att du inte vill lyssna på skitsnacket. Försök komma ihåg hur vedervärdig man känner sig när man själv är den som andra pratar om. Och tänk på att saker och ting blir till det du gör det till. Vänlighet sprider vänlighet, skitsnack sprider skitsnack… 

En människa som mår bra har aldrig behov av att förlöjliga en annan människa… Så antingen behöver du hjälp, annars så går jag ?

Publicerat av