☕️ Yerba Mate

Har tidigare bloggat om de hetaste teerna just nu och där nämner jag Yerba mate..

Så var är då detta te för nått och varför dricker jag det?

I Rio de la Plata-området brukar man flera gånger i veckan träffas för att dricka mate. I kallt väder serveras drycken varm och i varmt väder brukar det kokheta vattnet bytas ut mot lemonad, med undantag i Uruguay. Barn brukar även hälla i mjölk och honung i drycken för att göra drycken mer behaglig.

  Det är uppiggande Yerba-te innehåller matein och fungerar som koffein.

 1. Det förstärker minnet Yerba-te anses förstärka mentala funktioner som minne, sinnesstämning och alerthet. Det innehåller teobromin och teofyllin som stimulerar produktionen av dopamin.

 1. Det innehåller mängder av mineraler, vitaminer och antioxidanter Yerba-te innehåller vitamin A, C, B1, B2, B3, B5 och E samt kalcium, järn, magnesium, mangan, fosfor, kalium, selen, natrium, svavel och zink. Dessutom är det rikt på klorofyll, flavonoider och aminosyror.

 1. Det anses ha stor medicinsk användning Mot trötthet, dålig matsmältning, som hjälp till viktnedgång, mot smärta, trötthet, depression samt säsongsallergier (speciellt sinuit). Det har också rapporterats vara effektivt vid blåskatarr.

 1. Det stimulerar immunsystemet Och har starkt antiinflammatoriska effekter!

 1. Det är effektivt för viktminskning Och ökar fettförbränningen och insulinkänsligheten.

 1. Det är antibakteriellt Yerba-te motverkar utveckling av colibakterier och tarmparastiter och motverkar både diarré och förstoppning.

 1. Det rapporteras motverka urkalkning av skelettet

 1. Det stärker hjärtat Yerba-te sänker blodtrycket och motverkar rytmrubbningar och hjärtinsufficiens.

 1. Det motverkar utveckling av cancer Yerba-te är rikt på substanser som saponiner, ursolsyra, rutin, tannin, chlorogensyra och klorofyll – alla med anticancer-effekter.

Publicerat av